מבנה ותפקוד בחולייתנים (0455.2535)

עודכן: 14.09.2017

שם הקורס באנגלית: Structure and Function in Vertebrates

מרצה הקורס: פרופ' עילם דוד

ימים ושעות הקורס

סוג: שיעור
0455.2535.01 א ד 14:00 18:00 שרמן 006

סילבוס:

מטרות הקורס: הקורס מקנה הכרה עם התפתחותן והשתכללותן של מערכות הגוף, מדגים ועד ליונקים, הדגש הוא על אנטומיה משווה ועל הקשר בין מבנה לפונקציה. דגש נוסף הוא על התאמתן של מערכות הגוף ותפקודן בהקשר של סביבות החיים ואורחם של בעלי-חיים שונים. ליבו של הקורס הוא מעבדות ובהן מוצגים ברמה והיקף שזמינים רק לאוניברסיטאות בודדות בעולם (הטובות שבהן!).

הנושאים בהם יעסוק הקורס:

הקורס מוביל להכרה עיונית ומעשית של מערכות הגוף בחולייתנים (כולל האדם) מיחידת הפונקציה הבסיסית בכל איבר (microanatomy) ועד למיקום האיברים בגוף (gross anatomy). המערכות שיסקרו הן עור, עיכול, מין ושתן, נשימה, דם, מוח ומערכת העצבים, שרירים ושלד. מכל אלה ירכשו לומדי הקורס הבנה של תהליכי חיים בסיסיים, למשל: כיצד אנו מסמיקים, למה קשה לעסוק בפעילות גופנית אחרי ארוחה, איך אנו מזיזים את העיניים, מה מקנה לצבי יכולת לריצה מהירה, ומה ההתאמות לטריפה שיש לנמר מול דוב או זאב. נושאים מעין אלה מאוגדים במתכונת התפתחותית ורציפה שממחישה כיצד התפתח עולם החי מדגים ועד לאדם.

הרכב הקורס ודרך ההוראה: הרצאות ומעבדות שמשולבות יחד במסגרת של 4 שעות שבועיות

אוכלוסיית היעד:  הקורס פתוח לתלמידי תואר ראשון בשנים ב'– ג' ולתלמידי תואר שני

מס תלמידים: 72  (הקורס כולל ניתוחים ואינו מתאים לתלמידים המתקשים לעמוד בכך)

דרישות קדם: אין

נוכחות חובה

הרכב ציון:

75%  ציון מעבדה. ציון זה מורכב משלושה בחנים, מעשיים מעיקרם, שיתקיימו במהלך שעות המעבדה (בערך אחרי כל 3 מעבדות);
          ציון המעבדה משקלל גם בחני ההכנה לקראת המעבדות עליהם תענו באתר הקורס, בזמנכם החופשי לפני כל מעבדה.
          לבסוף, ציון המעבדה מתבסס גם על הערכת העבודה במעבדה על ידי המדריכים.

25%  עבודה מסכמת. עבודה בנושאי הקורס שמוגשת עד לסוף הקורס (לפני הבחינות).

מטלת סיום: עבודה מסכמת בנוסף לציון המעבדה

ספרות:

- Kardong V.K. Vertebrates – Comparative Anatomy, Function, Evolution
   - תכנים נוספים לקריאה יהיו זמינים באתר הקורס וידיעתם תידרש לקראת כל מעבדה.